COFFEE HOUSE

Njut av kaffet, bli en stamkund!

Vad betyder Espresso?

Espresso är en liten mängd (2-4 cl) starkt och fylligt kaffe som är täckt av ett fast skum som kallas crema. "Espresso" är italienska men i Italien säger man kort och gott "caffè" som synonymt till espresso eftersom det är den vanligaste typen av kaffe på kaffebarer och kaféer.

Blandningar

Espresso av arabicabönor anses generellt hålla den högsta kvaliten medan blandningar med den billigare robustabönor är av lägre dito. Kvalitén beror dock till stor del på hur bönorna behandlas och rostas, och även Robusta kan ha relativt hög kvalitet om den hanteras rätt. Robustabönor är en mycket viktig del i espressoblandningen, eftersom det ger en kraftigare espresso med mer "crema". Vissa menar att Robusta är smaklöst eller "träigt" och förkastar bönan helt.

En traditionell italiensk espressoblandning innehåller Mr-Green.nu mellan 10-40% robustabönor, vilket ger en fyllig espresso med tjock "crema". Espresson blir avrundad och balanserar den vanligtvis mer syrliga arabicabönan. En omsorgsfullt rostad Robusta av hög kvalitet bidrar till smak med inslag av kryddiga toner, mörk choklad och kanel. Karaktären blir "jordig" med lite nötsmak vilket många uppskattar och förknippar med en klassisk espresso.

Svensk espresso

De flesta kaffedrycker har espresso som bas. Om espresson har en liten mängd ångad mjölk på toppen kallas den caffe macchiato.

 

Cappuccino är lika delar espressokaffe, ångad mjölk och mjölkskum. Det är mjölkskummet som gett namn åt drycken eftersom det bildar en "huvudbonad", liknande kapucinermunkarnas bruna huva. Det finns många varianter på cappuccino. Med lite mera mjölk är det en cappuccino chiaro och lite mindre mjölk en cappuccino scuro. En cappuccino med is kallas cappuccino freddo.

 

Babycino (även babychino eller babyccino) är en term för en (espresso-)mugg med enbart ångad mjölk. Ofta pudrad med choklad.

 

Caffè latte är 1/4 espresso och 3/4 ångad mjölk (lite eller inget skum). Det skall vara mer mjölk i en latte än i en cappuccino.

 

Caffè mocha är lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk (ev. vispgrädde).

 

Caffè romano är en espresso med en liten bit spiralformat citronskal. Man kan skrapa av lite citronskal på kanten eller i botten av koppen innan man häller i espresson.

 

Caffè Corretto är espresso med en aning anislikör, grappa eller liknande.

 

En Caffè lungo ("lång kaffe") bryggs med dubbelt så mycket vatten som vanlig espresso. Att tillsätta hett vatten till en redan bryggd espresso kallas Americano vilket ger en annan smak än Caffè lungo. En dubbel espresso bryggs med dubbelt så mycket vatten och dubbelt så mycket kaffe. En sk. Ristretto bryggs med hälften så mycket vatten som vanlig espresso.

 

Håll tungan rätt i munnen!

 

Nyheter

1-8-2012

Lansering av vår bakade potatis med röra!

Välkomna att prova vår fantastiska bakade potatis! Skagen o kyckling!

7-9-2012

Torsdagsmys

Filtar, ljus och en speciell överraskning. Kom hungriga och törstiga - cafét bjuder på resten!