COFFEE HOUSE

Njut av kaffet, bli en stamkund!

A tostatura lenta

A tostatura lenta - långsam rostning. Den långa tiden för rostning - upp till tre gånger längre än industriell rostning - gör vårt kaffe unikt. Genom att fokusera på den mest kritiska delen av processen har Mauros kaffe uppnått den speciella upplevelsen av kvalité, smak och aroma som en god espresso ska ha.

“ Kaffeplantan växer i grön, tropisk miljö och kräver regn året om. Idealtemperaturen är mellan 18 och 24 grader."

Det är en vintergrön buske som tillhör Rubiaceae familjen.
Det finns flera olika arter, men den mest odlade och kommersialiserade är Coffea Arabica och Coffea canephora, så kallad Robusta. Varje art ger frukter med olika egenskaper. Över två tredjedelar av världens produktion är Arabica kaffe. Dessa bönor är plattare och har ett karaktäristiskt S-märke på sig. Sorten är mycket aromatisk och har låg koffeinhalt. Robusta, som namnet antyder, är en mycket tålig växt som ger upphov till en mer neutral och fyllig smak. Dess bönor kännetecknas av en mer rundad form och ett rakt spår.

Varje odling tar ungefär tre år för att ge sina första frukter som ser lite ut som körsbär. Om välskött, producerar varje träd upp till sex kg bär per år, vilket motsvarar ca 2 kg bönor. Det tar ungefär sex månader för den första omogna gröna frukten att göra övergången till den typiska mörkröda sorten.

När bönorna når mognad, finns det två alternativa insamlingsmetoder. "Picking" innebär manuellt urval av mogna bönor. Detta är den dyraste metoden men ger högsta kvalitet på bönan. Alternativt används "strippning-metoden" där bären tas bort från grenarna med hjälp av maskiner. Insamlingen är snabbare och billigare, men bären är inte nödvändigtvis lika mogna.

Den böna från vilken kaffe produceras extraheras från bären som har valts på detta sätt. Utvinning av bönan kan följa två metoder, alla med olika konsekvenser för kvaliteten. Den mest använda metoden, speciellt i torra klimat, är den så kallade "torra metoden". Bären rengörs och torkas i solen i 2-3 veckor. Fröet skalas med maskin, för att separera den från skalet och massa och sedan siktas. De kaffesorter som framstäls på detta sätt kallas naturliga kaffesorter och kännetecknas av en hög sockerhalt. Den andra metoden, som kallas den "våta metoden", tar längre tid och är dyrare men ger en rikare och jämnare kaffearom. När bären separeras från massan och flås genom valsar, jäser bönorna i vatten för att avlägsna rester av massa och torkas innan de separeras från pergament. Slutligen måste de passera genom en sikt. Detta kaffe kallas "tvättad kaffe" och kommer i olika nyanser av grönt och blått - eller bara grönt, beroende på om de är Arabica eller Robusta.

Varför inte prova själv?

Har ni synpunkter eller vill ni föreslå något nytt. Ring gärna..

073-9123752

Specialrostat

CENTOPERCENTO (ETTHUNDRA PROCENT)

Med 100% Arabica av bästa kvalitet, är detta det mest exklusiva kaffe vi har att erbjuda. Kaffeinhalten är så låg, att det inte är något problem att ha en kopp på bordet hela dagen. Det är ett lätt, mycket smakrikt kaffe med en härlig doft och inslag av fruktsmak.

Arabica 100% -----------------------------------

En blandning av högkvalitativa Arabica-bönor från Brasilien och Centralamerika.

DE LUXE

De Luxe inslag av chocoladsmak beror på att bönorna ofta odlas på fält omgivna av cocoaplantager. Det är ett mycket smakrikt kaffee med en söt smak. Robusta (ca 30%) kompletterar Arabica vilket ger en låg koffeinhalt. De Luxe är för dem som söker extra mycket smak på sitt kaffe.

70% Arabica ------------------------

30% Robusta-------

En blandning med en hög andel brasilianskt och centralamerikanskt Arabica, balanserat med den bästa asiatiska Robusta.

PREMIUM

En unik smak för den kräsne kaffedrickaren. 50% Arabica och 50% Robusta ger en "krämig" och robust karaktär med hög fyllighet. Kaffeinhalten är högre med inslag av chocoladsmak.

 

50% Arabica -----------------

 

50% Robusta ----------------

 

Passar perfekt för en god espresso. En väl balanserad blandning av Arabica och Robusta-bönor från Brasilien, Centralamerika och Asien.